Aandacht, afleiding en ontspanning in de tandartsstoel

Met een brede glimlach terug naar huis

Anna (9) heeft een gaatje. De tandarts besluit om te gaan boren. “Dit kan even gevoelig zijn” zegt hij streng, terwijl het harde geluid van de afzuiging de behandelkamer vult. De assistente grijpt Anna stevig vast. Het meisje raakt in totale paniek en stribbelt flink tegen. Een onprettige ervaring als deze willen we als mondverzorger zoveel mogelijk voorkomen. In deze tweedaagse cursus leer je daarom verschillende technieken en materialen te gebruiken die voor afleiding, ontspanning en aandacht in de tandartsstoel kunnen zorgen.

Een controle of behandeling bij de tandarts wordt door een deel van de kinderen onprettig ervaren. Een onbekend persoon in een medische outfit neemt je mee. Er klinken onverwachte geluiden. De behandeling zorgt voor pijn. Daarom willen we het voor kinderen prettiger maken. Aandacht verleggen, afleiding en ontspanning zijn van belang.

Op de eerste dag van de cursus leer je de theorie over wat aandacht is en laten we verschillende aandachtsstijlen aan bod komen. We laten diverse technieken zien die ontspanning en afleiding bij het kind kunnen bevorderen, zoals ontspanningsoefeningen, mindfulness en hypnotische suggestie. Ook besteden we aandacht aan het gebruik van materialen om de afleiding te bevorderen.

Vervolgens oefen je met deze technieken en materialen bij een of meerdere kinderen in je eigen praktijk. Je filmt de controle of behandeling en stuurt dit materiaal op in aanloop naar de tweede cursusdag. Op de tweede cursusdag krijg je, aan de hand van opbouwende feedback en feedforward, een dieper begrip van hoe je onprettige ervaringen kunt tegengaan. De workshop is specifiek gericht op de behandeling van kinderen, maar volwassenen kunnen hier ook zeker van profiteren!

 

Tijdens deze workshop krijgt u inzicht op het gebied van: 

  • Wat aandacht is en welke aandacht-stijlen er zijn
  •  Welke technieken en materialen er bestaan om afleiding en ontspanning te bevorderen

 

Na deze workshop kunt u verschillende technieken in de praktijk toepassen ter bevordering van de ontspanning en afleiding van kinderen. 

 

Kosten: € 795,00 incl. studiemateriaal en diner

KRM/KRT: in aanvraag
Doelgroep: Tandartsen, Mondhygiënisten, Preventieassistenten, Tandartsassistenten, Het Gehele Team

Deze cursus is geschikt voor deelnemers met minimaal een MBO werk- en/of denkniveau.

 

Studiebelasting: U wordt geacht het geleerde na iedere cursusdag toe te passen in de praktijk en dit op film vast te leggen en in te leveren bij de desbetreffende docent. De gemaakte opnames zullen enkel tijdens deze cursus gebruikt worden ten behoeve van instructie- / onderwijsdoeleinden.

Docent(en)

Foto van Agnes Dommerholt

Agnes Dommerholt

certificate.svg Kinder- en Jeugdpsycholoog en Bewegingswetenschapper
Meer info arrow-blue.svg

Nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws

Cursus
Kalender

  • Academie voor kindertandheelkunde op Facebook
  • Academie voor kindertandheelkunde op LinkedIn
tandartsen
Tandartsen
tandartsen
Mondhygiënisten
tandartsen
Preventie assistenten
tandartsen
Tandarts assistenten
tandartsen
Het Gehele Team
tandartsen
Het Gehele Team