Nieuwsbrief
Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws
Veel jonge kinderen duimen of gebruiken langdurig een speen. Dit kan een effect hebben op de stand van kaak en tanden. De mond kan open komen te staan. De kans op slissen wordt groter. Een overbeet ligt op de loer. In deze cursus leer je hoe een gezamenlijke aanpak van logopedie en orthodontie afwijkingen in het (melk)gebit kan helpen voorkomen.
Wat doe je als je afwijkingen in het (melk)gebit signaleert? Wacht je af, verwijs je de patiënt door of behandel je zelf? Voor de meeste tandartsen zijn dit lastige keuzes. Om te beoordelen of er sprake is van een afwijking, is kennis van de normale gebitsontwikkeling essentieel. Daarnaast is het belangrijk dat je weet welke factoren de normale gebitsontwikkeling kunnen belemmeren.
Bepaalde mondgewoonten, zoals duimen of open mondgedrag, zorgen voor een verstoring van de balans tussen de spieren in en om de mond. Dit heeft vaak een afwijkende vorm van het gebit tot gevolg. Veel malocclusies zijn dan ook te relateren aan deze mondgewoonten. Denk daarbij met name aan een verkeerd gebruik van de tong in rust en tijdens slikken. Als afwijkende mondgewoonten op tijd gesignaleerd en behandeld worden, herstelt de vorm zich vaak al op jonge leeftijd.
In deze cursus komt eerst de normale gebitsontwikkeling aan bod. Daarna leer je wat afwijkende mondgewoonten zijn en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn, (kruisbeten, overbeten en ruimtegebrek). Je leert waarom het behandelen van kaasmolaren soms moet worden afgestemd met de orthodontist. Je maakt kennis met oromyofunctionele therapie (OMFT) en met het gebruik van appliances. Tenslotte komen de gevolgen aan bod van verschillende tandheelkundige behandelingen in het kindergebit, zoals de extractie van melkmolaren en het plaatsen van RVS-kronen.
Na deze cursus kunt u:
Kosten: € 395,00 incl. studiemateriaal en diner
KRM/KRT: 5 punten
Doelgroep: Tandartsen, Mondhygiënisten
Deze cursus is geschikt voor deelnemers met minimaal een HBO werk- en/of denkniveau.