Preventieassistentie in de kindertandheelkunde

Naar een stralend schone mond en tanden zonder gaatjes

Jochem (6 jaar oud) komt langs voor zijn halfjaarlijkse controle. Hij opent zijn mond, en wat zie je tot je grote schrik: meerdere gaatjes! Hoe is Jochem op dit punt beland? En vooral: hoe kun je voorkomen dat je vaker kinderen als Jochem in je stoel hebt liggen? Veel ouders realiseren zich niet dat preventie al vroeg moet beginnen, zelfs al voor de eerste tanden verschijnen. Maar hoe zorg je ervoor dat kind én ouder aan de slag gaan met je preventieve advies? En wat doe je als de primaire preventie faalt? In deze driedaagse cursus leer je alle ins en outs.

Op de eerste cursusdag bouw je de basiskennis op om effectief aan de slag te kunnen gaan met preventie bij kinderen. We staan stil bij de gebitsontwikkeling van kinderen. Je leert wat het basisadvies voor cariëspreventie is, en wat een gezond voedingsadvies inhoudt. Ook ontwikkelingspsychologie komt aan bod: hoe benader en behandel je kinderen van verschillende leeftijden? Een peuter heeft immers een andere aanpak nodig dan een puber. Op de eerste dag wordt de huiswerkopdracht geïntroduceerd. Tijdens de gehele cursus zul je zelf preventieadviezen en behandelingen op een of meerdere patiënten in je eigen praktijk gaan toepassen. Je legt dit vast in documentatie en op video.

Op de tweede cursusdag gaan we een stap verder. Wat doe je als de primaire preventie faalt? Je leert hoe je tanden schoon kunt maken door te flossen, door fluoride-applicatie en door sealen. We staan stil bij afwijkingen in het gebit: hoe herken je gaatjes en andere afwijkingen in het kindergebit, zoals kaasmolaren en tandsteen? Je leert de ins en outs van motivational interviewing, richting kind én ouder. Ook cofactoren komen aan bod. Wat voor invloed heeft onder meer de gezinssamenstelling en opleidingsniveau van de ouders op de mondgezondheid van een kind?

Op de derde en laatste cursusdag duiken we in preventieve programma’s als Gewoon Gaaf. We bespreken de huiswerkopdracht. Aan de hand van wat je gedocumenteerd hebt en wat je op video hebt vastgelegd, laat je zien wat je geleerd hebt. Tenslotte kom je te weten wanneer er meer onderzoek door de tandarts en/of mondhygiënist gewenst is.

 

Tijdens deze cursus krijgt u inzicht op het gebied van:

·        risico leeftijden/fases

·        individueel afgestemde preventie

·        het coachen en stimuleren van patiënten en ouders

 

Na deze cursus kunt u:

·        een coach zijn voor patiënt en ouders

·        individueel afgestemde preventie toepassen

 

Kosten: € 995,00 incl. studiemateriaal en diner

Doelgroep: Preventieassistenten

Deze cursus is geschikt voor deelnemers met minimaal een MBO werk- en/of denkniveau.

Studiebelasting: U wordt geacht het geleerde na iedere cursusdag toe te passen in de praktijk en dit op film vast te leggen en in te leveren bij de desbetreffende docent. De gemaakte opnames zullen enkel tijdens deze cursus gebruikt worden ten behoeve van instructie- / onderwijsdoeleinden.

Docent(en)

Foto van Janneke Krikken

Janneke Krikken

certificate.svg Tandarts-Pedodontoloog
Meer info arrow-blue.svg
Foto van Rory Ubbink

Rory Ubbink

certificate.svg Tandarts
Meer info arrow-blue.svg

Nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws

Cursus
Kalender

  • Academie voor kindertandheelkunde op Facebook
  • Academie voor kindertandheelkunde op LinkedIn
tandartsen
Tandartsen
tandartsen
Mondhygiënisten
tandartsen
Preventie assistenten
tandartsen
Tandarts assistenten
tandartsen
Het Gehele Team
tandartsen
Het Gehele Team