Orale sedatie: theorie en praktijk voor tandartsen

Van een juiste indicatie tot een succesvol roesje

Martijn van 8 heeft een ontstoken kies die verwijderd moet worden. Op het moment dat hij de praktijk betreedt, zet hij het op een huilen. Ouders vertellen dat hij erg bang is dat het trekken van de kiespijn gaat doen. Martijn is gebaat bij een sedatietechniek die hem helpt ontspannen en zijn behandelangst verkleint. Orale sedatie met midazolam kan in dat geval een uitweg bieden. In deze driedaagse cursus leer je de ins en outs van deze sedatietechniek: van het stellen van de juiste indicatie tot het toepassen in de praktijk.

Parallel aan de eerste cursusdag is er een soortgelijke cursus voor tandartsassistenten gepland (zie hier). Tijdens de behandeling met midazolam is er een belangrijke rol weggelegd voor de assistent. Het is daarom van groot belang dat minimaal één van je assistenten deze cursus volgt.

Op de eerste cursusdag duiken we in de theorie van diverse sedatietechnieken, zoals het stellen van de juiste indicatie van orale sedatie met midazolam en de daarbij gewenste behandelomstandigheden. Orale sedatie is een onmisbaar hulpmiddel bij de behandeling van diverse groepen jonge patiënten: denk aan kinderen met tandartsangst of hele jonge patiëntjes. Het ontwikkelingsniveau van je patiënt en de aard van je geplande behandeling bepalen in grote mate of deze methode van sedatie past binnen je behandelplan. We staan daarnaast stil bij de consequenties die orale sedatie heeft voor de praktijkvoering. Ten slotte leer je wanneer en waarom deze vorm van sedatie niet de gewenste aanpak is en er een beroep moet worden gedaan op de anesthesist (voor narcose of ambulante anesthesie). Je ontvangt voor deze eerste cursusdag een apart kenniscertificaat.

In de aanloop naar de tweede en de derde cursusdag ga je aan de slag met twintig klinische cases die je zelf zult verzamelen. Deze cases lever je, deels op video en deels op papier, in bij de docent en deze zullen tijdens deze cursusdagen besproken worden. De gemaakte opnames zullen alleen tijdens deze cursus gebruikt worden ten behoeve van instructie- en onderwijsdoeleinden. Na een voldoende beoordeling van de cases krijg je voor beide dagen een klinisch certificaat.

Na het behalen van het kenniscertificaat en het klinisch certificaat ontvang je een opleidingscertificaat. Daarmee word je bevoegd geacht voor het gebruik van orale sedatie met midazolam.

Tijdens deze cursus leer je:

  • Sedatieniveaus van elkaar te onderscheiden.
  • Indicaties en contra-indicaties te stellen voor het gebruik van (orale) sedatie.
  • Om te gaan met mogelijke complicaties.
  • Alle ins en outs over het gebruik van orale sedatie met midazolam.
  • Een juiste, volledige inschatting te maken of je patiënt in aanmerking komt voor orale sedatie met midazolam.
  • Orale sedatie met midazolam toe te passen in de praktijk.

Kosten: € 1.895,00 inclusief studiematerialen en diner.

Studiebelasting: Je wordt geacht het geleerde na iedere cursusdag toe te passen in de praktijk, dit op film vast te leggen en in te leveren bij de docent. De gemaakte opnames zullen alleen tijdens deze cursus gebruikt worden ten behoeve van instructie- en onderwijsdoeleinden.

Deze cursus is geschikt voor deelnemers met een afgeronde opleiding Tandheelkunde en in het bezit van een BIG-registratie.

Docent(en)

Foto van Jacolien van Lente

Jacolien van Lente

certificate.svg Tandarts-Pedodontoloog
Meer info arrow-blue.svg
Foto van Jaap Veerkamp

Jaap Veerkamp

certificate.svg Tandarts-Pedodontoloog
Meer info arrow-blue.svg
Foto van Catherine de Jong

Catherine de Jong

certificate.svg Anesthesioloog / Intensive care arts
Meer info arrow-blue.svg

Nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws

Cursus
Kalender

  • Academie voor kindertandheelkunde op Facebook
  • Academie voor kindertandheelkunde op LinkedIn
tandartsen
Tandartsen
tandartsen
Mondhygiënisten
tandartsen
Preventie assistenten
tandartsen
Tandarts assistenten
tandartsen
Het Gehele Team
tandartsen
Het Gehele Team