Gezond eten voor gezonde tanden

Voel je zekerder in je voedingsadvies aan ouders en kind

“Mijn kind snoept weinig en tóch heeft ze zoveel gaatjes. Van de tandarts moet ik letten op suiker, maar ook dat eten we amper!” Terwijl moeder dit vertelt eet dochterlief een pakje droge crackers. En dat blijkt niet haar enige tussendoortje die dag. Vaak beseffen ouders nog niet dat naast wát en hoevéél kinderen eten, het ook belangrijk is hoe váák kinderen eten. Hier ligt een taak voor de tandheelkundige zorgverlener. Een volledig, gezond voedingsadvies aan ouders kunnen overdragen: dat staat in deze cursus centraal.

Gemiddeld eten kinderen vier keer per dag een tussendoortje. En of dat nou een gezonde appel is of een mierzoete lolly, ze geven beiden een zuuraanval, net als bijna alle andere voedingsmiddelen waar iets van suiker, zuur of zetmeel in zit. Het beperken van het aantal zuuraanvallen per dag helpt kinderen hun gebit gaaf te houden. En dat is hard nodig.

Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Nederlandse vijfjarigen gaatjes heeft. Een kwart heeft zelfs al gaatjes tot in het tandbeen. Deze problemen kunnen voorkomen of beperkt worden door op een gezondere manier met voeding om te gaan.

Maar hoe kom je dan, concreet, tot het juiste voedingsadvies? Kinderen hebben immers veel voedingsstoffen nodig voor een gezonde groei en ontwikkeling. Deze cursus geeft je concrete handvatten hoe om te gaan met de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden en hoe je in je advies kunt aansluiten bij ouder én kind. Het helpt je bij het interpreteren van voedingsdagboekjes zodat je weet waar je op kunt letten. Daarnaast oefenen we met gesprekstechnieken om ouders en kinderen zelf tot inzicht te laten komen wat hun volgende stap kan zijn naar een gezonder voedingspatroon.

 

Leerdoelen:

· Gezonde voeding: wat hebben kinderen nodig

· Wat is een gezonde eetopvoeding

· Hoe analyseer je een voedingsdagboek

· Van analyse naar doeltreffend advies

 

Na deze cursus:

· Kunt u aan jonge ouders doeltreffend en onderbouwd advies geven over een gezonde voeding, dat aansluit bij het gezin dat u voor zich heeft.

· Heeft u handvatten hoe de intrinsieke motivatie van de cliënt aan te spreken.

· Voelt u zich zekerder in uw communicatie met ouders en kind als het gaat over gezond eten en een gezonde eetopvoeding.

 

Kosten: € 425,00 incl. studiemateriaal, boek en diner
KRM/KRT: in aanvraag
Doelgroep: Tandartsen, Mondhygiënisten, Preventieassistenten, Tandartsassistenten, Het Gehele Team

Deze cursus is geschikt voor deelnemers met minimaal een MBO werk- en/of denkniveau.

Gezond eten voor gezonde tanden

icon 30 mei 2024 icon 15:00 - 21:00  

€ 425

7 tickets beschikbaar

Docent(en)

Foto van Michelle van Roost

Michelle van Roost

certificate.svg Levensmiddelentechnoloog (WUR) en BGN-gewichtsconsulent
Meer info arrow-blue.svg

Nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws

Cursus
Kalender

  • Academie voor kindertandheelkunde op Facebook
  • Academie voor kindertandheelkunde op LinkedIn
tandartsen
Tandartsen
tandartsen
Mondhygiënisten
tandartsen
Preventie assistenten
tandartsen
Tandarts assistenten
tandartsen
Het Gehele Team
tandartsen
Het Gehele Team