Omgaan met hoogoplopende gesprekken

Hoe zorg je ervoor dat een situatie niet escaleert

Een agressieve vader die zijn rekening niet wil betalen. Een overbezorgde moeder die midden in de behandeling van haar dochter eist dat deze wordt stopgezet. Ouders die een extreme tandartsangst projecteren op hun kinderen. Grote kans dat je een van deze voorbeelden herkent vanuit de dagelijkse praktijk. In deze cursus leer je hoe je in dit soort gespannen of moeilijke interacties een de-escalerend gesprek kunt voeren en grenzen kunt stellen.

In deze cursus gaat het om het contact met (jong)volwassenen die al, om uiteenlopende redenen, moeite hebben met communiceren of storend gedrag vertonen. De geplande tandheelkundige behandeling van hunzelf of van hun kind kan daardoor extra uitdagend zijn.

Eerst introduceren we deze groep vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken: de beschrijvende psychopathologie van de DSM-V, communicatietheorie en de Roos van Leary. Je leert deze kennis vervolgens toe te passen op situaties in de praktijk. Je oefent met de verschillende stappen in het voeren van een de-escalerend gesprek en met het stellen van grenzen. Dit doen we door middel van rollenspellen met een docent en een acteur.

We raden het je aan om een of meerdere voorbeelden van moeilijke momenten die je zelf hebt ervaren in de praktijk, mee te nemen naar de cursus. Het is een interactieve workshop waarbij je zelf zoveel mogelijk aan de slag gaat.

 

Kosten: € 395,00 incl. diner
KRM/KRT: op aanvraag

Doelgroep: Tandartsen, Mondhygienisten, Preventieassistenten, Tandartsassistenten en Het Gehele Team

Deze cursus is geschikt voor deelnemers met minimaal een MBO werk- en/of denkniveau.

Docent(en)

Foto van Erik Lagendijk

Erik Lagendijk

certificate.svg GZ-psycholoog en Systeemtherapeut
Meer info arrow-blue.svg

Nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws

Cursus
Kalender

  • Academie voor kindertandheelkunde op Facebook
  • Academie voor kindertandheelkunde op LinkedIn
tandartsen
Tandartsen
tandartsen
Mondhygiënisten
tandartsen
Preventie assistenten
tandartsen
Tandarts assistenten
tandartsen
Het Gehele Team
tandartsen
Het Gehele Team